23 February 2016

イマジネーション・テクノロジーズ、新製品「PowerVR® Series8XE」を発表

コスト重視の市場でパフォーマンス、消費電力、面積の新基準を確立

イマジネーション・テクノロジーズ(IMG.L、 以下:イマジネーション)は、 コストに厳しい市場でのパフォーマンス、 消費電力、 チップ面積の新らたな標準となる、 最新のPowerVR GPUを量産市場へ向けて発表しました。 PowerVR Series8XE GPUは、 僅かなシリコン実装面積と電力プロファイルにおいて、 1mm2面積あたりで最高のパフォーマンスを発揮し、 ハードウェア仮想化やマルチドメイン・セキュリティ、 OpenGL® ES 3.2とVulkan™ 1.0(注)などの最新APIのサポートといった、 先進機能も統合しています。 PowerVR Series8XEは、 イマジネーションがコスト重視のGPU市場も牽引し続けていくことを示すものです。

イマジネーションで、 マルチメディア技術マーケティング担当ディレクタを務めるPeter McGuinnessは、 次のようにコメントしています。 「他製品との差別化を実現するために、 PowerVR GPUはベストセラー商品の携帯電話やタブレット、 車載用インフォテインメント・ユニットの中心部に搭載されています。 新製品のSeries8XEの提供は、 半導体メーカーやOEM企業が、 より少ない消費電力と限られた面積において最高のユーザー・エクスペリエンスを提供する、 コスト重視型アプリケーション開発することを可能とします。 私たちは、 Series8XEがこれまでの設計において、 最高のエントリレベルGPUコアであると確信しています。 」

PowerVR Series8XE GPUは、 モバイル/タブレット、 4Kテレビ、 OTT(Over-The-Top)セットトップ・ボックス、 自動車やウェアラブル向けで先行する複数のお客様に、 すでにライセンスされています。 現在、 一般なライセンス提供も開始されたので、 さらに多くの企業がPowerVRを活用して競争力を高め、 揺るぎない成功を実現できます。 主要な市場セグメント、 2桁成長のライセンシーや豊富な市場機会に恵まれたライセンシーが存在するあらゆる分野で、 XE製品ファミリの勢いが築かれています。

コスト重視型アプリケーションに最適
PowerVR Series8XE GPUは、 低価格の携帯電話やタブレット、 産業用ディスプレイ、 IoT、 4Kセットトップ・ボックス/テレビ、 ロー・レンジからミッド・レンジの車載用インフォテインメントやクラスタ・エレクトロニクスといった、 コスト効率を求められる製品に実現可能な、 最高のユーザー・エクスペリエンスを達成できるように設計されています。 また、 GUIやHMI(Human Machine Interface)、 ブラウザ、 Eメール・アプリケーション、 カジュアル・ゲームにも最高のエクスペリエンスを提供します。

改善された性能

• Series7XE GPUに比べ、 同一フィルレートで最大25%小型化され、 優れたユーザー・エクスペリエンスをより低コストで実現。
  • さまざまな業界ベンチマークで、 1mm2あたりの性能を60~100%向上。 競合他社のGPU IPコアと比べ、 同一フィルレートでの実装面積を30~45%削減。

Some products of the Series 8 XE GPU product family optionally support PVRIC 3, the latest PowerVR lossless image compression technology and 10 bit YUV hardware video streaming. These are essential technologies for implementing H.265 10-bit profiles on set-top boxes and televisions. This new GPU supports the Khronos API such as OpenGL ES 3.2 and Vulkan 1.0 and achieves outstanding performance while reducing CPU load.

With all core security
hardware virtualization and imagination support of OmniShield ™ multidomain security, PowerVR GPUs enable customers in the automotive, set-top box, and television industries to use applications, operating systems, It is possible to construct a highly reliable system that allows the system to operate independently. With the evolution of usage models and services in a wide range of network compatible devices, these functions are becoming increasingly important. In addition, these devices require secure privacy protection from security attacks while responding to a huge variety of proprietary applications, software updates in fields by various contents / sources, service providers and service providers.

Software and tool support
Imagination provides a cross-platform PowerVR SDK free of charge that supports development of 3D graphics and applications from all sides, including tools and utilities that support the development of 3D graphics and GPU calculation applications It is. By participating in the PowerVR Insider community, developers can use the SDK’s free download and developer forum ( https://www.imgtec.com/developers/ ).

In addition, Physical Design Optimization Kit (DOK) for PowerVR Series 8XE GPU is also available, which allows flexible optimization of power, performance and area (PPA). Imagination’s DOK consists of an optimized reference design flow, a tuned library provided by partner companies, characteristic data and materials.

License The
PowerVR Series 8 XE GPU is currently offering licenses in scalable configurations including IP cores with 2 pixels per clock (GE 8200) and 4 pixels per clock (GE 8300). For details, please contact info@imgtec.com .

You can download the press kit for Mobile World Congress 2016 and embedded world 2016 from https://imgtec.com/press-kit/ . If you would like to make a meeting in Barcelona or Nuremberg, please email us tradeshows@imgtec.com .

About the PowerVR GPU
Imagination’s PowerVR graphics processor (GPU) is the de facto standard for mobile and embedded graphics and GPU computing. The PowerVR GPU family leads the market with technical capabilities, a rich roadmap and ecosystem, and we are proud of its overwhelming recruitment and shipping experience as a similar technology in the past. PowerVR graphics IP constitutes an industry-leading comprehensive GPU lineup and supports a wide range of applications. For details , please visit https://www.imgtec.com/graphics-processors/ .

Note: PowerVR Series 8XE is scheduled to conform to Khronos Conformance Testing Process based on Khronos’ public specification. For the latest compliance status , please visit www.khronos.org/conformance .

About
Imagination Technologies Imagination is a global technology leading company that supports products that enrich the lives of billions of people around the world. IP (Intellectual Property) for a wide range of silicon products includes multimedia essential for design of SoC (Systems on Chips), which is the driving force of various mobile, home appliances, automobiles, enterprises, infrastructure, IoT, , Communications, general purpose processors. Synergies with proprietary software and cloud IP / system solutions will enable licensees and partners to quickly bring products using highly differentiated SoC platforms to market. Many worldwide leading companies such as semiconductor manufacturers, network operators, OEMs and ODMs, which are imagination licensees, continue to create iconic and innovative products in each country. For more information please visit www.imgtec.com and www.imgtec.com . Imagination information is provided on Twitter , YouTube , LinkedIn , RSS , Facebook , Blog .

Imagination Technologies and Imagination Technologies logo are trademarks of Imagination Technologies Limited and affiliates of the UK and other countries. All other logos, products, trademarks and registered trademarks are the property of their respective owners.

Imagination Technology Press Officer:
UK: David Harold david.harold@imgtec.com +44 (0) 1923 260 511
USA: Jen Bernier-Santarini jen.bernier@imgtec.com +1 408 – 530 – 5178
Japan: Miakis Associates (Kasai) kasai@miacis.com

Inquiries at the time of article posting
Imagination Technologies Corporation
www.imgtec.com/jp
Inquiries https://www.imgtec.com/jp/corporate/contactus.asp

PowerVR Vision & AI design team collect another award

We’re delighted that the design team for our PowerVR Series2NX Neural Network Accelerator (NNA) has been honoured with a prestigious British Engineering Excellence Award (BEEA). The BEEAs were established in 2009 to demonstrate the high calibre of engineering design and innovation in the

Series8XT AR/VR Banner

Imagination Technologies: the ray tracing pioneers